Ладно цедено арганово масло

Производ

Аргановото дрво со неговата широка крошна што држи дебела сенка е едно од најстарите дрвја во светот. Денес, арганот може да се најде во југозападниот дел на Мароко, кадешто шумите се под заштита на биосферските резервати на УНЕСКО.

Заедно, со нашиот Марокански трговски партнер, ние ја поддржуваме култивацијата и пошумувањето на арганот. Не само што дрвјата ја спречуваат дополнителната дефорестација, туку исто така обезбедуваат сигурен приход за локалните жени. Според традицијата, жените од домородната етничка група позната како Бербери со рака ги отвораат тврдите јатки. Потоа, две-три семиња кои изобилуваат со масло ладно се цедат. За да се добие еден литар арганово масло потребни се околу 35 килограми овошје. Поради ова, аргановото масло е едно од најскапите во светот.

Во Европа, аргановото масло се смета за гурманско масло за модерната луксузна кујна и се става на исто ниво како кавијарот и тартуфот. Благото јаткасто масло им дава оригинален ориентален вкус на салатите, зеленчуците и десертите.

Аргновото масло се состои од 80% незаситени масни киселини, во главно олеинска и линолна киселина. Изобилува со природни антиоксиданси, коишто  се прилично ретки во другите зеленчукови масла.

 

 

Ладно цедено кокосово масло

Производ

Овој популарен и сестран производ има долга традиција во Био Планет (BIO PLANÈTE). Како еден од првите производители, ние го пласиравме ова високо квалитетно ладно цедено кокосово масло со потекло од Филипините во продавниците за здрава храна уште од 2006 година.

Ладното цедено кокосово масло содржи голем број на заситени и незаситени масни киселини, особено лауринска киселина. Благодарение на неговата величенствена арома на свеж кокос, маслото допринесува за префинета и егзотична нота во вашите јадења.  Може да се загрева на висока температура што го прави соодветно за пржење и  печење.

Нашето кокосово масло се цеди од зрели органски кокоси веднаш по нивната берба. Маслото не е ниту обезбоено, хидрогенизирано ни дезодоризирано. Квалитетот и свежината се идеално сочувани благодарение на посебно запечатување со ладен вакуум. Налепницата за гаранција на Био Планет (BIO PLANÈTE) дополнително го осигурува беспрекорниот квалитет на нашето масло.

Нашето ладно цедено кокосово масло е исто така достапно во практично, еколошко и економично пакување од 2 литра. Ова економично пакување е идеално за голема употреба во вашиот дом, во ресторани и за производители на природна козметика.

 

 

Ладно цедено сончогледово масло

Производ

Во Био Планет (BIO PLANÈTE), сончогледовото масло има посебна традиција. Тоа е првото масло што го призведил основачот Франц Ј. Мог (Franz J. Moog) во 1984 година.

Нашето ладно цедено сончогледово масло е важен дел од секојдневната балансирана кујна. Во однос на разновидна, балансирана исхрана и здрав начин на живот, како  извор на витамин Е, допринесува за заштита на клетките од оксидативен стрес. Освен тоа, маслото се цени поради високата количина на незаситени масни киселини, како на пример потребната линолна кисенлина.

Сончогледовото масло лесно се вари, а сепак е неверојатно сестрано: тоа е најкорисно во својата природна состојба, на пример со салати или свеж зеленчук и овошје. Неговиот вкус на јаткасти плодови и семки ги подобрува сосовите за салата, сосовите за макање и останатите сосови. Исто така, може внимателно да се загрее и да се користи за готвење на пареа и динстување.

Нашето класично ладно цедено сончогледово масло е достапно во практично, еколошко и економично пакување од 3 литра. Ова економично пакување е идеално за голема употреба во вашиот дом, гастрономскиот бизнис и кантини.

 

 

Ладно цедено масло од сусам

Производ

Отвори се, сезаме! (sesame =  сусам). Во приказната “Али Баба и четириесетте разбојници”, сусамското овошје симболизира богатство. Навистина, вистинско богатство се открива штом сусамовата капсула ќе се отвори: сусамовите семки. Со неговите здравствени бенефиции, вкусното масло што произлегува од овие семки особено се цени во макробиотската кујна.

За го осигураат целосното узревање после берењето, земјоделците ги врзуваат во сноп рачно сечените растенија и ги оставаат во исправена состојба неколку дена. Штом сите капсули ќе се отворат, се тресе сусамот на платно.

За да го произведеме Био Планет (BIO PLANÈTE) маслото од сусам за кое имаме сертификат за фер трговија,  ние ги цедиме чистите, природни семки многу нежно  со цел да се зачува сезамолинот.  Сезамолин е природна оксидирачка заштита што му овозможува на маслото да биде подолготрајно.

Нашето ладно цедено масло од сусам има јаткаст, особено благ вкус. Им дава ароматична, дури и малку азиска арома на вашите јадења. Може да се загрее маслото од сусам и да се користи за подобруање на вкусот на зеленчукот, рибата, оризот и тестенините пред послужување.

 

 

Ладно цедено масло од семки од тиква

Производ

Вкусното ладно цедено масло од семки од тиква на Био Планет (BIO PLANÈTE) се прави користејќи ги исклучиво само маслодајните семки од тиква од областа Стирија. За да се произведе, после бербата, високо квалитетните органски семки од тиква се отстрануваат од тиквата, се мијат, сушат и чистат. Откако ќе поминат само два дена во ладно складиште, тие одат на цедење. За да се зачуваат нивните корисни состојки,  квалитетните семки од тиква од австриската област Стирија ладно се цедат.

Ова благо ладно цедено масло од семки од тиква на Био Планет (BIO PLANÈTE) со јаткаст вкус повеќе го нагласува оригиналниот вкус на вкусното органско масло од семки од тиква отколку маслото од печени семки од тиква. Изобилува со потребните полинезаситени масни киселини и витамин Е, што помага да се заштитат клетките од оксидативен стрес.

Само неколку капки од ова гурманско масло ѝ даваат финиш на било која салата, сос за макање, сос за салата па дури и зелено смуди.

 

 

Ладно цедено масло од семки од лен

Производ

Маслото од семки од лен често се смета за горчливо. Но, ние ги отстрануваме горчливите состојки од нашето масло од семки од лен на природен начин користејќи посебен процес што специјално го создадовме. Мали протеински честички се носители на горчливата нота на маслото од семки од лен. Ние ја искористуваме нивната тридимезионална структура (3D) за да ги прочистиме. Благодарение на овој иновативен процес нашето ладно цедено масло од семки од лен го добива својот уникатен и пријатен благ вкус. Нутритивните придобивки од маслото не се под никакво негативно влијание на процесот на 3D филтрација.

Со 47 грама на 100 милилитри, ладно цеденото масло од семки од лен на Био Планет (BIO PLANÈTE) има особено висока концентрација на алфа-линолна киселина (полинезаситена омега 3 масна киселина). Докажано е дека оваа потребна масна киселина придонесува за нормализирање на нивото на холестерол во крвта. Покрај тоа, може да го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања и има позитивен ефект на хроничните болести што предизвикуваат  воспаление.

Уживајте во јаткастиот вкус на нашето ладно цедено масло од семки од лен со летен зеленчук или во сосови за макање и кисела павлака што одговараат во комбинација со пекарски компир.

 

 

Ладно цедено масло од црн кумин

Производ

Веќе повеќе од 2 000 години, црниот кумин се користи во Средниот Исток како зачин и како природен лек. Црниот кумин е исто така e познат како “фараонско злато ” и не е поврзан ниту со кимот ни со куминот.

Маслото од црн кумин на Био Планет (BIO PLANÈTE) нежно се цеди од високо квалитетни семиња од Египет и се филтрира само еднаш. Има голема концентрација на полинезаситени масни киселини. Пикантното и вкусно масло од црн кумин добро се вклопува со Ориенталната храна како што се питите, јадења со леблебии, сирење и грав. Благодарение на високиот степен на зрелост на семките, ова масло е лесно сварливо.

17 thoughts on “BIO PLANETE

  1. Tel U says:

    Howdy! I just woud like to give you a huge thumbs up foor your great info you’ve got here on this post. I’ll be coming back to your site for more soon. is there a special schedule for posting ?

  2. Chrissa says:

    Howdy! This article could not be written any better! Going
    through this article reminds me of my previous roommate!
    He always kept preaching about this. I’ll send this post to him.

    Fairly certain he’ll have a very good read. Many thanks for sharing!

  3. Tarria says:

    Peculiar article, just what I wanted to find.

  4. Cachet says:

    After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify
    me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment.
    There has to be an easy method you can remove me from
    that service? Thanks!

  5. Phillips says:

    Thanks for some other informative web site.
    The place else may just I am getting that kind of info written in such an ideal approach?
    I’ve a challenge that I’m just now running on,
    and I have been at the look out for such information.

  6. Twanisha says:

    Hi great website! Does running a blog like this
    require a lot of work? I’ve very little expertise in programming however I had been hoping
    to start my own blog in the near future. Anyways,
    if you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
    I know this is off topic but I just had to ask. Thanks a lot!

  7. Tyasia says:

    Having read this I thought it was very informative. I appreciate you finding the time and energy
    to put this article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and posting
    comments. But so what, it was still worth it!

  8. Carli says:

    We stumbled over here coming from a different website and thought I might
    as well check things out. I like what I see
    so i am just following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.

  9. Patrina says:

    Howdy I am so excited I found your weblog, I really found you by mistake, while I
    was browsing on Bing for something else, Nonetheless I am
    here now and would just like to say many thanks for a marvelous post
    and a all round exciting blog (I also love the theme/design),
    I don’t have time to look over it all at the minute but
    I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I
    have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome job.

  10. Toribio says:

    I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this sort
    of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site.

    Reading this information So i am glad to convey that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed.
    I most surely will make sure to don?t omit this website
    and give it a look regularly.

  11. Dilcia says:

    Why people still make use of to read news papers when in this technological globe everything is existing on net?

  12. Mizraim says:

    I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and
    was wondering what all is needed to get setup?
    I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
    I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive. Any tips or advice would be greatly appreciated.

    Kudos

  13. Marcal says:

    We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
    Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire
    community will be thankful to you.

  14. Jenean says:

    Good site you’ve got here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays.
    I really appreciate people like you! Take care!!

  15. Agnieszka says:

    Wonderful blog! Do you have any hints for aspiring writers?
    I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
    Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a
    paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed ..
    Any recommendations? Bless you!

  16. Ivone says:

    Thanks to my father who shared with me concerning this blog,
    this weblog is really remarkable.

  17. Robertsexia says:

    Thanks for the complete information. You helped me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *